Isabelles 1-årskalas

I Frankrike när min syster med familj hälsar på min systers mans familj, så spelar det ingen roll vad det är som ska firas- det ska helt enkelt firas från morgon till sena kvällen. Harregud, senast när de var på något slags dop där så åkte de inte hem förrän klockan 02 om jag inte missminner mig, för både vuxna och barn dansar järnet och har det härligt tillsammans. 
 
Så med detta i tanken ville jag inte fixa ett helt vanligt, tråkigt kalas för Isabelle. Jag ville att våra gäster skulle komma och känna att de kan stanna längre än till när kaffet är slut och presenterna öppnade, att det inte ska vara stelt på något sätt utan bara gött häng tills vi känner oss färdiga med varandra. 
 
Ett stod klart- vi kunde inte vara här i lägenheten. Då vi inte haft någon namngivningen för flickebarnet så ville vi bjuda in både familj och vänner, och de kan inte samsas på våra 80 kvm. Så promenerade vi runt Finnsjön i Mölnlycke en dag i höstas med Totte & Madde, och där ligger en tokmysig stuga med höga fönster och panoramautsikt över sjön i en glänta i skogen. "Den ska vi hyra!" utbrast jag och bokade redan i september in oss den 8 april. 
 
Jag gillar att planera fest. Älskar att styra upp dokument med allt som ska fixas, vad som inte får glömmas att ta med och förbereda i flera veckor. Så jag bakade vita kladdkakemuffins, kirrade en morotskaka, Jacob bakade sin jordnöts&banantårta och jag lejde så klart ut till stackars vänliga själar som råkade erbjuda sin hjälp, så Jenny bakade toksöta hallonkakor med kokostäcke och Sanna fixade en smarrig fantomenkaka.
 
Och vilket kalas det blev! Gästerna kom vid 14 och käkade kakor tills sockerchocken var ett faktum. Vädret var awesome så barnen sprang ner till sjön och lekte medan vi riggade filmen jag gjort till Isabelle. 12 minuter lång med filmklipp och bilder från året som gått. Trodde aldrig folk skulle orka kolla i 12 minuter men den uppskattades mycket, väldigt glad att jag satt alla timmar som jag gjorde för det var värt det i slutändan. Sedan presentöppning där alla barnen fick hjälpa till att öppna då Isabelle har ungefär noll koll på hur man öppnar paket så hon satt nöjt med ett snöre (höll på att få magsår dock, barn och vänta med att öppna när paket ligger framför dem... det kan ha blivit en och annan tår och besviket barn) för att sedan starta grillarna och käka lite middag. Efter middagen lekte vi lite lekar efter påtryckningar från Agnes & Ida som var vansinnigt taggade, och vid halv tio lämnade de sista gästerna och kvar var vi tre i lilla familjen Ahlström, Viktor och Carro med lilla Hedda. Viktor, vilken hjälte alltså. Jacobs kompis från Dublin som är den optimala kalasgästen. Trevlig som få, och sen stannade han både på Jacobs överraskningsfest samt denna gång och hjälpte oss städa upp hela jäkla kalaset så att allt såg tipp-topp ut när vi drog därifrån vid 23. Carro kämpade på som ensamstående mamma och gjorde det med bravur och de sov över hos oss till Isabelles förtjusning nästa morgon när hon hittade Hedda i vardagsrummet. 
 
Under själva kalaset såg vi knappt röken av Isabelle. Hon höll på att reta gallfeber på oss innan gästerna kom då allt vi ville var att köra ett ryck och bli klara. Men nejdå, lillpluttan skulle tokbestämt BARA klättra i de få trappsteg som utgjorde nivåskillnad i stugan. Problemet: Hennes skills i att ta sig ner igen är icke bra. Hon kastar sig helt enkelt framåt med ansiktet först. Det funkar liksom inte, det fattar vem som helst som är över 1,5 år tänker jag. 
 
Men hon sov i två timmar, mellan 11-13 och sedan kom gästerna och då såg vi inte röken av henne. Hon hängde med Linda och kusinerna ner till sjön, hon hängde hos andra kalasgäster utan minsta längtan efter sin mamma och pappa. Kändes himla härligt ändå, att hon var trygg hos vem hon än hamnade hos. 
 
Nä, det blev ett väldigt lyckat kalas. Eller, det blev precis så som vi ville ha det. Är så himla glad över alla fina vänner och familj som kom och gjorde dagen till vad den var. Tack för all hjälp, tack för att ni är så himla trevliga, tack tack tack. Isabelle kunde inte fått ett bättre ettårskalas :)